Make your own free website on Tripod.com

Opisi iger

Might&Magic 8: Day of the Destroyer

 

Might&Magic 8 sicer ne spada med čisto aktualne naslove, ker je bil izdan že marca lansko leto, vendar je bil v Evropi na voljo mnogo kasneje. Sam sem imel šele med novoletnimi prazniki dovolj prostega časa, da ga preigram po dolgem in počez. Ko sem ob izidu prebiral različne, bolj ali manj negativne ocene, ki so se pojavljale na spletu, sem dobil občutek, da gre za popolnoma zanič izdelek, a na koncu se je izkazalo, da to ne drži popolnoma.

Sam preigravam serijo Might&Magic že tam od tretjega dela naprej in lahko rečem, da sem ljubitelj in tudi poznavalec serije. Kot vsi, ki ste igrali katerikoli del, dobro veste, da Might&Magic serija temelji na boju in razvoju druščine (v ZDA takšnim igram rečejo preprosto hack&slash rpg`s) in prav nič drugačen ni tudi osmi del te sage.

op-mm81.jpg (14924 bytes)

op-mm82.jpg (12548 bytes)

Zgodba je v osemki sicer za odtenek manj kompleksna kot v Might&Magic 7: For Blood and Honor, vendar še vedno dovolj privlačna. Govori o kataklizmu. V mirno mestece Ravenshore (na kontinentu Jadame) prikoraka neznan čarovnik in z mogočnim urokom ustvari velik kristal sredi mestnega trga. Ta povzroči, da se odpro vrata vsem štirim elementarnim svetovom (voda, zrak, zemlja, ogenj) in bitja iz teh svetov nenadzorovano besnijo. Stara prerokba govori, da moramo povezati pet ljudstev na kontinentu, da se lahko uspešno borimo proti naraščajočemu zlu. Temni vilinci in kuščarji (Lizardmen) postanejo zavezniki že kmalu po začetku igre, na nas pa je, da pridobimo medse še trole in izberemo med kleriki in necromancerji ter vitezi in zmaji. Ti zadnji dve izbiri naj bi bili cepitev zgodbe (kot v sedmici temna - svetla stran) vendar nimata prav nobenega vpliva na končni razplet.

Največja novost se pojavi takoj na začetku igre, ko lahko ustvarimo le en lik (v prejšnih delih smo ustvarili celotno druščino). Ostale like dodajamo tokom igre in imamo nad njimi popoln nadzor. To se morda sliši slabo, vendar je izbira pridruženja željnih pustolovcev kar velika tako, da ne bi smeli imeti problemov pri ustvarjanju, lastnemu načinu igranja, primerne druščine. Tokrat so avtorji rase in poklice med seboj združili tako, da imamo na voljo viteze, klerike, vampirje, minotavre, temne vilince, trole, nekromancerje in verjeli ali ne tudi zmaje. Zmaja sicer ne moremo ustvariti takoj na začetku igre, vendar jih je tokom igre kar nekaj na voljo. Drugi elementi igre ostajajo bolj ali manj enaki kot v sedmem delu, se pravi: statistike, sposobnosti (nov je le skill regeneration), šole čarovnij, boj je še vedno realnočasoven z možnostjo prehoda v kvazi potezen način, način napredovanja je ostal popolnoma enak...itd. So se pa avtorji tokrat res potrudili z raznolikostjo predmetov, saj prav do konca igre pridobivamo nova in boljša orožja, oklepe in drugo šaro (posebno navdušijo številni artefakti). Tudi nabor sovražnikov je precej raznolik in ne vsebuje le kopije pošasti iz predhodnih delov. Tokrat je bojevanja nekoliko manj, kot recimo v M&M 6, vendar je na določenih mestih še vedno nekoliko dolgočasno udrihati po enih in istih sovražnikih (še posebno, ker je njihova umetna inteligenca zanič). op-mm83.jpg (16609 bytes)
op-mm84.jpg (17313 bytes) Might&Magic serija ni nikoli vsebovala naprednih kvestov in interaktivne okolice. Tukaj so NPC-ji v mestih in vasicah bolj za okras kot kaj drugega, saj so popolnoma generično ustvarjeni in dajejo ene in iste odgovore. Tudi naloge, ki jih pridobivamo tokom igre so tipa prinesi mi to ali ubij ono. Skratka na tem področju je igra daleč od kakšnega Baldurja ali Tormenta.Vendar je pri igranju Might&Magic-a 8 kljub temu prisoten tisti znan občutek, ko nas igra tako prevzame, da enostavno ne moremo nehati z igranjem. Nalog in podnalog je ogromno, sam sem jih naštel prek sedemdeset. Seveda je le del teh nalog povezan z zgodbo in s tem obvezen, vse ostale pa lahko poljubno opravljamo kadarkoli si to zaželimo. Še vedno je prisoten Arcomage - enostavna a nalezljiva igra s kartami, ki jo lahko igramo v vseh krčmah (s to igro je povezan tudi kvest, pri katerem moramo zmagati v vseh gostilnah).
Might&Magic 8 ima tudi precej pomanjkljivosti. Naprimer, igra je precej krajša in tudi lažja od predhodnih delov in to predvsem zaradi dveh dejstev: temnice so tokrat mnogo manj obsežne in vsebujejo veliko manj sovražnikov. Druga zadeva pa je, da igra vsebuje grd hrošč- zmaj s svojim ognjem vedno zadane tarčo in pri tem povzroči precejšno škodo. Sam sem imel v druščini le en del igre enega zmaja in igra je bila takoj prelahka zato si ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi imel dva ali tri zmajčke. Grafika je za današnje razmere obupna (podpora 3d pospeševalnikom je vključena, vendar igra skoraj lepše izgleda brez pospeševanja!?!), vendar mene ni pretirano motila pri igranju. Tudi zvočni učinki so povprečni, le glasba je, tako kot v vseh delih, vrhunska. Animacije, ki so jih tokrat naredili znotraj hiše New World Computing so zelo lepe in dosti bolj vpletene v samo zgodbo, kot je bila to navada v M&M 6 in M&M7. op-mm85.jpg (21918 bytes)
Avtorji trenutno delajo na projektu Legends of Might&Magic, ki pa naj bi po zadnjih poročanjih že zašel v skoraj popolnoma akcijske vode (na začetku naj bi bila igra nekakšna večigralska FRPjka). Verjetno pa se dela tudi že na devetem delu sage, ki naj bi uporabljal Monolithov grafični pogon LithTech najnovejše generacije.

Naj vam odkrijem še en majhen "easter egg" - proti koncu igre boste naleteli na en gromozanski meč. Stopite nanj iz zaigrajte na flavto (dobite jo v lordovi grobnici pri mestu Ravenshore)...

Kaj naj rečem za konec, meni je bil Might&Magic 8: Day of the Destroyer, kljub nekaterim pomankljivostim, definitivno všeč in ga prav priporočam vsem ljubiteljem serije (ti so ga najbrž že preigrali) in ljubiteljem prvoosebnih FRPjk. Če lahko prezrete dokaj grdo grafično podobo in neinteraktivnost okolja lahko preživite kar nekaj prijetnih uric.

Stane Petric (18.01.2001)

Razvijalec/založnik: New World Computing/3DO