Make your own free website on Tripod.com

Opisi iger

Icewind dale

 

Po velikem prodajnem uspehu igre Baldur`s gate, so se pri založniku Interplay odločili, da z enakim grafičnim pogonom (infinity engine) naredijo še eno FRPjko, tokrat nekoliko bolj akcijsko usmerjeno. Icewind dale je na prvi pogled skoraj enak kot Baldur`s gate, vendar se že takoj na začetku igranja pokažejo razlike. Tokrat ustvarimo celotno druščino, do šest likov, kar takoj na začetku igre, ker pridruženja željnih pustolovcev tokom igre ni. Izbira ras in poklicev ostaja enaka kot pri Baldurju, se pravi, klasičen nabor ras in poklicev iz sveta Forgotten Realms. Druga, za samo igranje, pomebna razlika v primerjavi z Baldur`s gate je, da je tokrat omejitev izkušenj šele pri 1.8 milijona, kar omogoča, da lahko druščino razvijemo v precej višje stopnje. Višje stopnje pa avtomatsko pomenijo boljše uroke, mogočnejšo opremo in močnejše sovražnike. Tukaj moram predvsem poudariti zelo raznolike sovražnike ter ogromno število lepo predstavljenih magičnih orožij in ostalih predmetov. Skoraj vsak magični predmet ima lepo orisano ozadje (izvor, nekdanji lastnik...).

op-iwd1.jpg (26345 bytes)

op-iwd2.jpg (31800 bytes)

Ker lahko liki, ki čarajo uroke, tokrat napredujejo v mnogo višje stopnje, pridobivamo uroke višjih stopenj, ki so veliko bolj učinkoviti pri bojevanju.

Igra se prične v mestecu Easthaven (enem od desetih mest v pokrajini Icewind dale). Lokalni heroj Hrothgar nas prosi, da raziščemo gorski prelaz, čez katerega vodi prehod do mesta Kuldahar. Tam naj bi se dogajale zelo čudne reči. Ko nam končno uspe priti v Kuldahar, se prične odvijati glavna zgodba, ki sicer ni čisto na nivoju tiste iz Baldur`s gate, vendar je kar všečna in zadovoljiva.

 

Ker je igra zelo orientirana na samo glavno zgodbo je stranskih nalog malo in še te so bolj enostavne (beri, tipa prinesi to ali ubij ono). Naloge, ki so povezane s samo zgodbo pa so zelo izvirne in zanimive. Treba pa je poudariti, da si te glavne naloge sledijo v popolnoma linearnem zaporedju - in takšna je tudi celotna igra, saj se le poredkoma vračamo nazaj na ozemlja, ki smo jih predhodno "počistili".

Grafika je enaka tisti iz BG1. Resolucija je še vedno le 640x480, vendar so avtorji vključili 3D pospeševanje grafičnih učinkov urokov (3D pospešavanje sicer ni uradno podprto, zato boste imeli kar precej težav). So se pa avtorji veliko bolj potrudili pri oblikovanju okolja. Tako pravljično lepe pokrajine nisem še srečal v tovrstnih FRPjih. Tudi raznolikost okolja je zelo velika, tako lahko vidimo zasnežena hribovja, vilinsko utrdbo, čudovito predstavljena mesteca, velike podzemne dvorane...itd. Tudi grafični učinki urokov so zelo lepi. Zvočni učinki so v veliki meri enaki tistim iz BG, ampak glasbena podlaga je pa popolnoma nova in odlična. Tako, okolju primerno in dinamično, glasbo srečamo zelo poredkoma. Pri Interplayu so izdali celo soundtrack cd z glasbo iz te igre.

op-iwd3.jpg (32323 bytes)
op-iwd4.jpg (33239 bytes)

Icewind dale podpira tudi večigralnost, maksimalno šest igralcev. V tem načinu je igra identična enoigralskemu načinu.

In slabosti - Igra zna biti nekoliko težka za popolne začetnike, predvsem zato, ker je ogromno bojevanja. Nekatere bitke terjajo kar precej premišljevanja in poizkušanja, predno nam uspe dotolči sovražnika. Tudi dejstvo, da se igra odvija predvsem v podzemnih temnicah, nekaterim ne bo všeč. Naslednji problem je umetna pamet naše druščine. Čeprav so avtorji vključili medsebojno izmikanje med člani naše druščine, se ti še vedno zelo pogosto zapletajo in jih moramo ročno, enega za drugim voditi po željeni poti, kar zna biti kar duhamorno početje. Igra ima tudi nekaj zelo grdih hroščev, zato obvezno inštalirajte najnovejši popravek. Vse to so le majhni minusi, ki ne odvrnejo od odlične igralnosti in vzdušja, ki je celo na višjem nivoju kot v Baldur`s gate.

Kmalu lahko pričakujemo dodatek Heart of Winter, ki bo prinesel precej novosti (višje ločljivosti, celozaslonsko igranje,...) in bo sigurno vreden nakupa. Toda sprašujem se, zakaj niso vse te novosti vključili že v prvotno igro. Z razvojem Icewind dale-a so začeli kasneje kot z Baldur`s gate 2, vendar ta že vsebuje večino novosti, ki bodo prišle z dodatkom Heart of winter. Tukaj je bila posredi politika založnika Interplay, ki ni hotel tvegati, da bi Baldur`s gate 2 vseboval premalo novosti glede na prvi del. No, vseeno bo po izidu dodatka vredno celoten Icewind dale še enkrat preigrati. op-iwd5.jpg (36788 bytes)

Stane Petric (28.01.2001)

Razvijalec/založnik: Black Isle Studios/Interplay