Make your own free website on Tripod.com

op-d2.jpg (18077 bytes)

 

Kot vam že ime pove je Diablo 2 nadaljevanje odličnega prvega Diabla izpred nekaj let. Igra spada v zvrst akcijskih FRPjk, ki je nastala prav s prvim Diablom, njena predstavnika pa sta še Darkstone in NOX. Ali je Diablo 2 uresničil pričakovanja je odvisno od posameznika. Moja so bila skoraj izpolnjena, ampak vseeno je še tisti občutek, da bi lahko igra bila boljša.

Vaša naloga je spet reševanje sveta pred velikim zlom - čista klasika. Prebijate se skozi štiri poglavja, ki so še kar raznolika in kolikor toliko zanimiva. Začnete v majhnem kampu, katerega prebivalci se izkažejo za bolj ali manj koristne. Kovač, v tem primeru ženskega spola, vam popravlja opremo in prodaja orožje ter oklep, trgovec vas zalaga z vsemi mogočimi stvarmi, kot zanimivost pa lahko pri njemu še hazardirate za magične predmete. Tukaj je tudi čarodejka, ki vam ponuja magične stvari, napitke in čarovnije (town portal in item identification). Ostali so tu bolj zaradi nalog. V tem kampu se nahaja tudi vaša skrinja, katere velikost bom zelo pograjal, saj je zelo majhna! Ko napredujete pridete do puščavskega mesta Lut Gholein, sledi Kurast, majhno pristanišče ob džungli in nakoncu še obračun z glavnim hudobcem.

op-d2-1.jpg (48986 bytes)

op-d2-2.jpg (45857 bytes)

Preprosti kvesti so le razlog več za izživljanje nad temnimi silami Diabla in njegovih bratov. Ponavadi morate ubiti kakšno močnejše bitje, ki odvrže iskani predmet, ko ga seveda pokončate ali pa se sprehoditi do najglobljega dela temnice in odpreti skrinjico, ki se sveti in kot ste verjetno uganili tudi to varuje horda zlobnežev za katere poskrbimo po hitrem postopku. Morda moti umetna inteligenca, saj večina monstrumov navali direktno na vas v tistem momentu, ko vas zagleda, kar pomeni, da jih je bistveno več kot v ostalih igrah.
Na začetku stvarjenja junaka ali junakinje lahko izbirate med petimi osebki: barbarom, paladinom, nekromantom, amazonko in čarovnico.
  • Barbar je prava mesoreznica, ki lahko uporablja tudi dve orožji hkrati, in je z njim najlažje začeti, čeprav mu proti koncu kreature povzročajo sive lase (ki jih pa tudi nima prav veliko).
  • Paladin, dobri vitez, je podoben kot barbar, le da ne more imeti dveh orožij hkrati v rokah. Bolj ali manj je uporaben za večigralske igre, kjer z avrami pomaga soborcem in nagaja sovražnikom.
  • Nekromant, temni čarodej s svojimi uroki obuja mrtve in si iz njih ustvari pravo malo vojsko s katero se prebija skozi sovražnikove horde.
  • Amazonkino glavno orožje so loki, samostreli, sulice, v glavnem orožje na daljavo. S svojimi sposobnostmi moč izstrelkov le še poveča.
  • Čarovnica pa kot že ime pove uničuje hudobce z uroki, ki tokrat temeljijo na treh elementih: ognju, ledu in streli.

Novost pri likih so sposobnosti. Teh ima vsak 30, ki so pri vsakem liku drugačne. Pridobivate pa jih s točkami, ki so dokaj skopo odmerjene, saj dobite samo eno na vsak nivo.

op-d2-3.jpg (31109 bytes)
op-d2-4.jpg (31587 bytes) Ko se končno podate v divjino, na lov za boljšimi orožji in predmeti, se morate najprej spoznati z vmesnikom. Ta ni kompliciran. Rdeča čaša je vaše življenje, vašo mano pa prikazuje modra čaša, ki se tudi obnavlja. Premikanje in ostale zadevščine osvojite zelo hitro, tudi če igrate prvič. Opremo in denar dobivate postopoma s pobijanjem sovražnikov. Oprema se potem deli še na navadno, čarobno, edinstveno in takšno, ki ima majhne prostorčke v katere lahko vtaknete dragulje, ki vam izboljšajo statistike. Tem se pridružijo še kompleti, ki so prav zanimiva stvar. Ko dobite kakšno stvar iz kompleta se ta pojavi v zelenem in se vam izpišejo še vsi preostali deli, ki vam manjkajo. Ko zberete cel komplet, kar je pa zelo težko, dobite dotaten bonus.

Za večigralstvo so možne vse povezave, od katerih je verjetno najbolj zanimiv zastonj strežnik Battle.net, na katerega se priklopite hitro in brez težav, ampak le če imate dobro povezavo boste lahko uživali v igranju.

Kar se pa tiče grafike v igri je ta zelo kvalitetna, glede na to da skoraj ne podpira 3D pospeševalcev in da je v celoti dvodimenzionalna. Je zelo raznolika in pestra z veliko podrobnostmi. Tudi zvok ne zaostaja veliko za grafiko. Primer zase so pa filmčki, ki jih gledamo v uvodu, med poglavji in na koncu. Ti so fenomenalni.

Ampak tudi Diablo 2 nima samih pozitivnih lastnosti. Najbolj sem sovražil da ni pravega shranjevanja igre. Saj je shranjevanje, ampak samo opcija save&quit in ko ponovno zaženemo igro se pač znajdemo v najbližjem mestu in spet vse od začetka. Aja pa še to - večina pošastkov medtem čudežno oživi. Motilo me je tudi to, da imamo vse vrste različnih napitkov, ki se jih da kupiti le, modrih napitkov za mano ne! Hecno je tudi, da vas spektakularni filmčki uvajajo v štorijo, ki je pa med igro skorajda ni.

Za konec naj povem, da je, če seštejemo vse pluse in minuse, igra zelo dobra popestritev deževnega dne in jo toplo priporočam vsem, ki imate radi to zvrst!

op-d2-5.jpg (35759 bytes)

|MaTeJ| ( 20.03.2001 )

Razvijalec/založnik: Blizzard/Sierra