Make your own free website on Tripod.com

zmaj.jpg (3398 bytes)

ZMAJČKOV BRLOG

 
 

Novice

 

31.10.2003

Po dolgem času spet nekaj novosti. Dopolnil sem seznam vseh, do današnjega dne izdanih, računalniških Dungeons&Dragons iger. Dodanih je precej povezav do uradnih strani FRP iger. Kjer uradna stran ne obstaja več, sem napisal, po mojem mnenju, najboljšo ljubiteljsko stran. Odstranjene so tudi vse "mrtve povezave" in forum, ki že dolgo časa ni pravilno deloval. Pod rubriko opisi lahko najdete povezave do opisov iger (reviews) v angleškem jeziku. Večinoma so s strani Quandary reviews, kjer res kvalitetno opišejo posamezno igro. Kjer to ni bilo mogoče, sem podal opise drugih strani (RPGdot, Just RPG, Avault).

Nekaj zanimivih strani. Ljubitelji zvrsti verjetno že poznate spodaj naštete strani, ampak jih bom vseeno omenil.

RPGdot - trenutno najboljša stran o vsem v zvezi z računalniškimi FRPji. Tekoče novice, opisi, zanimivi intervjuji, zelo obiskani forumi... vendar pogosto vseeno premalo informacij, če iščeš kaj res specifičnega.

RPG Vault news - nekoč daleč najboljša stran s svežimi novicami, ki pa je po pripojitvi na ign.com začela precej pešati. Še vedno zanimivo branje.

RPG Codex - še ena solidna stran z novicami iz sveta FRPjev.

Sorcerer's Place - najboljša stran za vse igre narejene z Infinity grafičnim pogonom (Baldur`s Gate serija, Icewind Dale serija, Planescape Torment). Ogromno različnih dodatkov za omenjene igre, odličen forum...

Stygian Abyss - veliko podatkov o FRPjih iz legendarnega Looking Glass studia, informacije o predelavah, forumi...

Duck And Cover - vse iz sveta Fallout, popravki, dodatki, novice o tretjem delu...

Just RPG - stran, kjer lahko najdete različne članke, opise, pomagalnike... tako za PC igre kot tudi za igre na konzolah.

DOS Box emulator DOS operacijskega sistema za Win XP in VDMSound emulator zvoka za Win XP, ki omogoča delovanje zvoka pri starejših igrah. Torej, če ste preigrali že vse "moderne" FRPje, si privoščite katero izmed legend.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19.10.2001

Sirtech Canada je končno objavil datum izida najbolj pričakovane FRPjke letošnjega leta Wizardry 8. Igra bo v ZDA zunaj 15 novembra. Upajmo, da bo tudi pri nas na voljo še pred božičnimi prazniki.

TeamBG, avtorji neuradnega dodatka za Baldur`s gate - Dark Side of the Sword Coast, so spacali tudi dodatek za Baldur`s gate 2: Shadows of Amn, imenovan The Darkest Day. Dodatek prinaša ogromno priboljškov, kot so: čez 40 novih kvestov, 170 novih čarovnij, 40 novih pošasti, 75 novih poklicev (kits)... Dodatek je dolg skoraj 300 Mb in je najbrž vreden doljemanja, če imate kabelski dostop. Vsem potencialnim igralcem tega dodatka priporočam, naj počakajo še par tednov, da avtorji izdajo popravek, kajti tovrstni ljubiteljski projekti znajo biti zelo hroščati (lep primer je bil zgoraj omenjeni dodatek za BG 1, ki je postal igrabilen šele po dveh popravkih).

Na voljo je tudi že težko pričakovana, prva igra z D&D pravili tretje izdaje, Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor. Prve ocene so precej povprečne, kajti večina ljudi je pričakovala klon Baldur`s gate serije, kljub temu, da so avtorji od vsega začetka trdili, da bo igra čisto lahkotno pojanje po temnicah starodavnega mesta (hack&slash igra, podobna kot recimo Icewind dale). No, kljub vsemu si upam trditi, da bo tistim, ki so uživali ob igranju starih FRPjk iz serije "Gold Box" ponudila dovolj užitkov. Kot sem slišal, je tudi tale izdelek precej hroščat, zato priporočam, da počakate na končni popravek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

05.07.2001

Icewind Dale - How: Trials of the Luremaster je zunaj. Dobite ga lahko na na tej strani - PlanetBaldursGate (Pozor, dodatek je dolg 72 Mb).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01.07.2001

Pred desetimi dnevi je končno izšel težko pričakovani dodatek za Baldur`s gate 2: Shadows of Amn, imenovan Throne of Bhaal. Tisti, ki so ga naročili pri lokalnih piratih ga že nekaj časa veselo preigravajo, medtem, ko bomo ostali morali počakati še kakšen teden, da bo izdelek uradno naprodaj v Sloveniji. Prve recenzije kažejo, da gre za superioren izdelek in verjetno najboljši dodatek, kar so jih do sedaj izdali. Preberite si nekaj recenzij na teh straneh - RPG Vault, IGN PC, Game Revolution.

Po zadnjih podatkih naj bi bil Heart of Winter: Trials of the Luremaster (zastonjski dodatek za Icewind dale) skoraj končan in bo na voljo za doljemanje že v nekaj dneh.

Ven so prišli tudi prvi podatki o devetem delu Might&Magica. Švedski navdušenci na strani Gibme so izbrskali kar nekaj neuradnih podatkov, ki jih pri 3DO niso niti potrdili niti zanikali, kar pomeni, da je na njih vsaj nekaj resnice. Kaj je bilo rečenega o tej zelo pričakovani igri si preberite tule.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.06.2001

Zadnja dva meseca se na področju FRPjk ni zgodilo nič pretresljivega. Izšla ni niti ena sama »prava« FRP igra (če odštejemo Summonerja, ki pa je v ZDA zunaj že od marca). So pa zato založniki na trg poslali kar nekaj naslovov v cenejših »budget« izdajah. Tako si lahko po znižani ceni omislite naslednje naslove:

Baldur`s gate 1 (žal brez dodatka Tales of the Sword Coast), Fallout 1&Fallout2 (odličen nakup za štiri jurje), Might&Magic 6 (starina, ampak za dva jurja dobiš zelo obsežno igro). Pri Electronic Arts pa so na trg poslali še dve akcijski FRPjki Darkstone in Nox.

Na veliko žalost vseh ljubiteljev FRP iger so založniki zopet prestavili izide nekaterih naslovov.

Arcanum – 24.08.2001 (sprva so igro prestavili celo na september)

Wizardry 8 – november 2001 (neuradno)

Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor – jesen 2001

Baldur`s gate 2: Throne of Bhaal – junij 2001 (preoptimistično za moje pojme)

Icewind dale: HOW Trials of the Luremaster – konec junija 2001

Za vse strastne igralce igre Icewind Dale bo obvezno doljemanje zastonjskega dodatka HOW: Trials of the Luremaster. Za igranje bo potrebno inštalirati, poleg originalne igre, tudi komercialen dodatek Heart of Winter. Zadeva bo precej obsežna (75-100Mb). Dobili bomo nova ozemlja (katakombe, nov grad...), nove sovražnike (jackalweres, ochre jellies, green slime...), portrete in verjetno tudi nekaj sveže glasbe, ki je v BlackIslovih igrah vedno vrhunska.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

30.03.2001

Interplay je objavil uradno stran dodatka za Baldur`s gate 2, imenovanega Throne of Bhaal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 29.03.2001

Še ena vesela novica za vse igralce igre Icewind dale. Avtorji (Black Isle Studios) pripravljajo dodatek, ki bo povsem zastonj in ga bo mogoče dobiti na njihovi uradni strani. Za igranje tega dodatka bomo, poleg originalne igre, potrebovali tudi uraden dodatek Heart of winter. In kaj nam bo ta povsem zastonjski dodatek prinesel? Najmanj štiri sveža ozemlja, okoli 20-30 novih predmetov, nekaj novih modelov pošasti, pol ducata novih portretov itd. Nič posebnega, bi rekli, ampak podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Dodatek bo na voljo predvidoma sredi meseca maja.

Revija Eurogamer je objavila letošnje nagrajence. Tako, kot je lani slavil Planescape: Torment, je letos veliko nagrad pobral Baldur`s gate 2: Shadows of Amn. Med drugim, je nagrado za najboljšo stransko vlogo dobil priljubljeni Minsc.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24.03.2001

Preberite opis Diabla 2 in ga malo pokomentirajte na forumu!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.03.2001

Black Isle je najavil svojo novo FRPjko, imenovano Torn. Tokrat se bo igra odvijala v njihovem lastnoročno ustvarjenem svetu Torn in sicer v kraljestvu Orislane. Igra bo temeljila na pravilih serije Fallout (sposobnosti, perki...), vendar bo dodana možnost realnočasovnega bojevanja. Avtorji uporabljajo odkupljen grafični pogon LithTech 3.0, zato lahko pričakujemo neverjetno grafično podobo (na prvi pogled je igra grafično zelo podobna Neverwinter Nights). Igro že eno leto ustvarja skoraj enako moštvo, ki nam je že "podarilo" neverjeten Planescape: Torment. Izid je napovedan za konec leta 2001. Več podrobnosti na Torn, lahko pa si preberete tudi tale intervju z ustvarjalci igre.

V preteklem tednu je prišlo na dan še nekaj novih podrobnosti o dodatku za Baldur`s gate 2, imenovanem Throne of Bhaal. Dodatek bo vseboval najmanj 11 različnih področij. Eno od njih bo tudi labirint, zelo podoben tistemu v Planescape Torment (Modron maze), ki bo vseboval 13 nadstropij. Za vse, ki ste imeli kakšno od štirih možnih romanc v prvotni igri bo prisotna možnost nadgradnje te romace (novih romanc avtorji verjetno ne bodo dodali). Dodan bo eden moški NPC, nočejo razkriti kdo, vendar naj bi bil zelo znan prebivalec iz sveta Forgotten Realms. Ko bomo prispeli na določeno ozemlje, nam bo dana zmožnost priklica kateregakoli NPCja iz prvotne igre (summon NPC). Dodanih bo tudi precej novih sposobnosti (skills) npr. Whirlwind attack za bojevnike, postavljanje naprednejših pasti za tatove... Dodali bodo tudi okoli 200 novih predmetov, nekatere med njimi bomo zopet lahko sestavljali iz posameznih delov. V dodatek bodo vključene tudi nove pošasti, med drugim: Solars, Water Weirds, Fire Giants in tudi novi zmaji.

Izid težko pričakovanega Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor so prestavili na poletje 2001.

V ZDA je izšla FRPjka Summoner (verzija za PC, medtem, ko je verzija za Playstation 2 zunaj že nekaj mesecev). Vsi, ki bi jo radi preizkusili zaženite najnovejšo tlačenko revije Joker.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.03.2001

Fantje, radujte se. Uradno so naznanili dodatek za drugega Baldurja - BG2: Throne of  Bhaal, ki ga verjetno pacajo že od izida BG2 naprej. To ne bo čisto navaden dodatek tipa Tales of the Sword Coast, kajti vseboval bo tudi novo poglavje, ki bo dokončno zaključilo zgodbo, ki se vleče od prvega dela naprej. Poleg tega, si lahko obetamo še okrog 40 novih in izredno močnih urokov, nov »kit« Wild Mage, dodan bo tudi en NPC, ki se nam bo lahko pridružil tokom igranja. Omejitev exp. točk bo verjetno 8 milijonov. Obiskali bomo veliko novih področij, med drugim: City of Saradush,  Fortified Monastery of Amkethran, Sendai's Underdark Fortress, Watcher's Keep Dungeon… Dodatek bo omogočal okrog 40 ur igralnega časa in izide predvidoma  konec poletja 2001.

Prejšnji teden je v ZDA izšel dodatek za Icewind dale, imenovan Heart of winter. Upajmo, da bo igra kmalu na voljo tudi v Evropi in, da se bo naš vrli uvoznik podvizal in jo čimprej ponudil v naših trgovinah.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.02.2001

Zaradi hudega pomankanja časa je stran nekoliko "zastala". Kolega naj bi kmalu objavil nekaj napovedi in dva opisa. Vabim vse igralce, da prispevajo svoje članke.Iščem tudi osebo, ki ima doma zbrane goljufije za različne FRP igre, saj bi rad objavil rubriko z goljufijami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

06.02.2001

Dodan je forum, ki je namenjen predvsem razpravam o FRPjih. V rubriki pomagalnik je objavljen vodič za igranje Baldur`s gate.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29.01.2001

Objavljena je nova podoba strani, ki jo je v celoti oblikoval Matej Tisel. Verjamem, da vam bo nova podoba veliko bolj všečna. V prihodnosti se bomo potrudili še izboljšati stran, tako oblikovno, kot vsebinsko. Dodal sem tudi odličen programček, s katerim lahko pretvorite glasbo iz Interplayevih iger v wav format.

Pri napovedih je nekaj novih slik, prav tako pa si lahko preberete opis Icewind Dale.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25.01.2001

Objavljena je predstavitev igre Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura in datoteka, ki omogoča, da lahko čarovniki v igri Icewind dale vpisujejo uroke osme in devete stopnje. Dodal sem tudi deset novih odgovorov v rubriko AD&D odgovarjalnik za začetnike.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23.01.2001

Dodanih je kup novih filetov - odprava experience level omejitev za Baldur`s gate 1, Baldur`s gate 2: Shadows of Amn, Icewind dale. Mage Hunter kit za Baldur`s gate 2: Shadows of Amn, Flame Ranger kit za Baldur`s gate 2: Shadows of Amn in Lich za Baldur`s gate 2: Shadows of Amn. Za vse, ki niste zadovoljni s portreti likov v BG1&2 in Icewind dale-u, je tukaj stran, ki vsebuje ogromno zbirko portretov, lepo razvrščenih po spolu in poklicu - Lady Nightshade`s Custom Portraits.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22.01.2001

Dodal sem pet dodatnih odgovorov v rubriko AD&D. Na voljo sta vam tudi dve zelo uporabni datoteki, in sicer - dodatna trgovca iz collector`s edition za Baldur`s gate 2 in popravek, s katerim imamo lahko v Baldur`s gate 2 tri romance istočasno. Navodila za uporabo obeh datotek so priložena.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.01.2001

Kmalu lahko pričakujete prenovljen (upam, da veliko bolj všečen) izgled strani. Zaenkrat sta le dva fanta pripravljena sodelovati, zato še vedno iščem ljudi, ki bi bili pripravljeni na sodelovanje. Dajte fantje, kaj je tako težko kaj napisat. Vse bo objavljeno pod avtorjevim imenom.

Na strani podjetja Mantis d.o.o. sem opazil, da so občutno znižali cene določenim FRP igram. Tako lahko za slabih pet tisočakov dobite odlična naslova - Planescape: Torment in Icewind dale ter nekoliko manj odlični, a še vedno zelo dobri Ultimo 9: Ascension in akcijsko FRPjko Nox. Vsi, ki še niste preigrali teh kvalitetnih naslovov brž v trgovino.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19.01.2001

Ustvarjena je nova rubrika pomagalnik, ki zaenkrat vsebuje tabele za Baldur`s gate (žal neprevedene zaradi preobsežnosti). Objavljena je tudi prva recenzija - Might&Magic 8 : Day of the Destroyer.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.01.2001

Dodana je predstavitev prve igre, ki bo uporabljala 3. izdajo pravil AD&D - Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor. in seznam vseh računalniških AD&D iger !

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15.01.2001

Takole, končno mi je uspelo sestaviti vsaj nekaj rubrik tako, da lahko tale stran zaživi. Zaenkrat so na voljo predstavitvena stran, povezave do uradnih strani FRP iger, AD&D odgovarjalnik za začetnike in predstavitvi prihajajočih; dodatka za Icewind dale - IWD: Heart of winter in Wizardry 8. Kmalu bodo objavljeni novi članki in tudi novice o prihajajočih igrah.

Na tem mestu bi še enkrat povabil vse, ki bi hoteli prispevati kakšen članek (ocena, predstavitev igre, pomagalnik za določeno igro...karkoli), naj se mi javijo na moj e-mail naslov!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------