Make your own free website on Tripod.com

Napovedi

Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor

 

Mnogi starejši igralci FRPjk se spomnijo prvega dela Pool of Radiance (izdan leta 1988). V spominu jim je ostal predvsem zaradi dejstva, da je bila to prva računalniška igra narejena po pravilniku AD&D. Seveda, pri nas v Sloveniji ni veliko igralcev, ki bi že v tistih časih (konec osemdesetih let) vedeli kaj to sploh je AD&D, vendar v ZDA je namizna različica AD&D uživala takšno popularnost, da so ljubitelji igro razgrabili. Založnik je nato izdal še dodatnih 8 iger z enakim grafičnim pogonom in vsem tem igram je bilo dano skupno ime "Gold box series" (zaradi tega, ker so bile škatle obrobljene z zlato barvo).

No, in pri Stormfront Studios (fantje znotraj skupine SSI, ki so izdelali že prvi Pool of Radiance) so se odločili, da izdelajo še nadaljevanje originalne igre z naslovom Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor. Tudi tokrat bo SSI ustvarjal zgodovino, saj naj bi drugi Pool of Radiance bila prva računalniška igra narejena po tretji izdaji pravilnika AD&D (imenovanega le D&D).

na-pool1.jpg (24738 bytes)

 

na-pool2.jpg (17202 bytes)

Igra se bo odvijala predvsem na območju porušenega vilinskega mesta Myth Drannor v gozdnem kraljestvu Cormanthor, ki je kar pogosto prizorišče FRPjk (se spomnete, Eye of the Beholder 3: Assault on Myth Drannor). Ruševine mesta Myth Drannor so znane po tem, da vsebujejo veliko magičnih predmetov in tudi zelo nevarne sovražnike (nekoč, preden so ga prevzele sile zla, je bilo prav varno in prijetno mestece). Čeprav se sliši dolgočasno, celo igro prebiti v enem msetu, bo Myth Drannor vseboval zelo raznolike stopnje, med drugim: House of Gems, Northern ruins, The Hall of Wizards, Cult of the Dragon, Dwarven stronghold, Catacombs of the Undead...itd. Začeli bomo sicer v mestu New Phlan, ki bo služilo bolj kot trening poligon za spoznavanje igralnega vmesnika. Na misijo uničenja zla pa nas bo poslal sam Elminster.

 

Ker bo igra narejena po 3. izdaji pravilnika AD&D lahko pričakujemo kar nekaj novosti, ki naj bi predvsem odpravile in poenostavile nekatere omejitve predhodne izdaje. Tako, naprimer bomo tokrat lahko ustvarili katerokoli kombinacijo med rasimi in poklici (nič več omejitev v stilu paladin je lahko le človeške rase...), čarovnikom ne bo potrebno memorizirati urokov, ampak bodo na voljo vsi, ki jih ima zapisane v svoji knjigi...itd. Seveda nova pravila prinašajo kup novih magičnih predmetov, pošasti (baje bodo prisotni tudi zmaji), čarovnij, spretnosti (to je novost 3. izdaje, imenujejo se feats -npr.:Blind fighting, Power attack, Lightning reflexes, Cleave...).

Na začetku bomo ustvarili štiri like, tokom igre pa se nam bosta lahko pridružila še dva. Avtorji še niso odkrili, ali bodo NPCji tako inteligentni kot npr. v BG2. Se pa avtorji že hvalijo, da bodo vključili kar precej nelinearnih kvestov in upajmo, da bodo držali besedo. Druščina bo lahko napredovala do 16. stopnje izkušenosti.

Boj bo v osnovi potezen. Bo pa na voljo tudi nekakšen časomer, ki ga bomo lahko nastavljali. Znotraj nastavljenega časa bo potrebno izvršiti ukaze, sicer bo računalnik izvedel prednastavljen ukaz.

na-pool5.jpg (9520 bytes)
na-pool4.jpg (14687 bytes)

 

na-pool3.jpg (20322 bytes)

Kot lahko vidite na priloženih slikah, bo grafika prav neverjetna. Ozadja so še vedno narisana medtem, ko bodo vsi liki in pošasti tridemenzionalno animirani. Predvsem pa bodejo v oči prav neverjetni učinki urokov. Lahko smo kar prepričani, da bo grafika še boljša, kot v že tako prelepem Baldur`s gate 2. Igra bo zahtevala 3d pospeševalec, najmanj tipa voodoo2 z 12 MB. Možno bo tudi celozaslonsko igranje. Baje kanijo avtorji ustvariti tudi dokaj interaktivno okolje. Tako bomo lahko prevračali razne predmete, blokirali dostope z zaboji, razbijali sode... Je pa prav neverjetno, s kakšnimi podrobnostmi se ukvarjajo tile fantje pri Stormfront Studios, npr. teža oklepa bo vplivala na to, kakšen zvok bo ob hoji oddajal lik ali pa, da bo dolžina orožja vplivala na boj (če bomo bili opremljeni s kopji nas bodo manjše pošasti manj poškodovale kot, če bi imeli opremljene meče). Igra bo vsebovala preko sto urokov, čarali pa bomo lahko do vključno osme stopnje.

Prisoten bo tudi večigralen način, ki bo vseboval podporo do šest igralcev, možnost uvoza likov iz enoigralske avanture (obratno žal ne). V večigralnem načinu bo prisotnih več naključnih bojev, težavnost se bo prilagajala glede na izkušenost likov, nekateri predmeti bodo dostopni le v tem načinu igranja. Določene temnice bo računalnik sproti, naključno ustvarjal pa tudi same zgodbe v večigralnem načinu ne bo čutiti.

Igra sama, sicer ne bo tako gromozansko dolga. Avtorji napovedujejo približno 60-80 ur igranja.

Kot vidite lahko pričakujemo res izvrstno igro in pravo naslednico legendarnega prvega dela. Upajmo, da bodo avtorji res vključili vse kar obljubljajo tako, da bo igra lep uvod v novosti, ki jih prinaša 3. edicija AD&D pravil.

Stane Petric (16.01.2001)

Razvijalec/založnik Stormfront Studios - Strategic Simulations Inc./Mattel Interactive

Datum izida: drugo četrtletje 2001