Make your own free website on Tripod.com

Napovedi

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura

na-arc5.jpg (4611 bytes)

Vsi ljubitelji kvalitetnih FRPjk se sigurno spominjate dveh odličnih naslovov Fallout 1&2. Ti dve igri sta res nekaj posebnega, saj poleg odlične igralnosti vsebujeta tudi zelo redko upodobljeno okolje, post-apokaliptičen svet. No, od glavnih avtorjev prvega Fallout-a lahko kmalu spet pričakujemo nekaj "svežega". Pri Troika games že zelo dolgo ustvarjajo Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura. Okolje v tej igri bo res nekaj posebnega, saj se bosta prepletala klasično fantazijski svet in obdobje industrijske revolucije (19. stoletje).

na-arc1.jpg (26150 bytes)

 

na-arc2.jpg (16905 bytes)

Kot prvo je treba poudariti, da bo igra imela zelo napreden sistem ustvarjanja osrednjega lika. Poklicev tokrat ne bo, ampak bomo svoj lik oblikovali predvsem s sposobnostmi (skills). Vseh sposobnosti bo 16, in jih bomo lahko celo nadgradili (vajenec - ekspert - mojster). Poleg teh splošnih sposobnosti bo vključenih tudi osem tehnoloških disciplin. Vsaka od teh disciplin bo imela po sedem shem, na podlagi katerih bomo lahko sestavljali ali ustvarjali različne predmete. Za sestavo določenih, bolj zapletenih predmetov bo potrebno pridobiti več različnih shem ali celo poznati več tehnoloških disciplin. Napredovanje lika zna biti dokaj počasno, saj bomo za vsako stopnjo prejeli le eno piko, ki jo bomo lahko dodelili disciplinam, šolam magije in celo osnovnim statistikam (Charisma, Dexterity...). V igri bo 16 različnuh šol magije in vsaka od njih bo vsebovala po pet različnih urokov. Vključena bo večina klasičnih fantazijskih ras (škrati, vilinci, gnomi...). Za vse začetnike, pa tudi tiste, ki se nočejo ukvarjati z izdelavo lika, bodo vključeni tudi pred-ustvarjeni liki.

Na začetku bomo ustvarili le en lik, vendar bomo lahko medse sprejeli tudi NPCje. Tukaj se igra spogleduje s Fallotom, saj bomo imeli nad NPCji le delno kontrolo. Tudi število NPCjev, ki jih bomo lahko istočasno imeli, bo odvisno od karizme. Avtorji obljubljajo zelo izvirne in kompleksne naloge (kveste). Nalog tipa prinesi to ali ubij ono naj ne bi bili veliko, saj bo večina kvestov rešljivih na več načinov. Lahko bomo igrali tudi kot zlobnež, saj se bo okolje dejansko odzivalo na naša dejanja. Tudi ugled se bo spreminjal glede na naša dejanja. V vsakem mestu bo prišel v poštev ugled, ki si ga bomo tam prislužili (spet podobnost s Falloutom).

Boj bo lahko realnočasoven z možnostjo ustavitve akcije (podobno kot v Baldur`s gate) ali pa potezen (v stilu Fallouta).

O sami zgodbi ni veliko znanega. Začela se bo s strmoglavljenjem cepelina in naš lik bo eden izmed dveh, ki bodo preživeli to nesrečo...

na-arc3.jpg (21540 bytes)
na-arc4.jpg (19120 bytes)

Grafična podoba igre sicer ne bo na nivoju npr. Pool of Radiance: Ruins of Myth Drannor, vendar bo grafika vseeno zelo všečna. Igra bo podpirala resolucijo 800x600, vključena bo tudi podpora 3D pospeševalnikom. Bo pa zanimivo videti, kako bo avtorjem uspelo predstaviti zanimivo obdobje industrijske revolucije v 19. stoletju. Igra bo vključevala tudi večigralni način in urejevalnik, s katerim si bomo lahko ustvarili lastne pustolovščine.

Z razvojem Arcanuma so baje končali že lansko jesen, vendar avtorji nočejo izdati igre, predem je ne bodo popolnoma očistili vseh hroščev in pomankljivosti. Igra se več kot očitno spogleduje z legendarnim Falloutom (ugled, ravnanje z NPCji, boj...), vendar lahko kljub temu pričakujemo se en odličen naslov.

Stane Petric (25.01.2001)

Razvijalec/založnik: Troika Games/Sierra Studios

Datum izida: drugo četrtletje 2001