Make your own free website on Tripod.com

Baldur`s gate - vodič za igranje

 

IZBIRA EKIPE

V Baldur's Gateu je kritičnega in odločilnega pomena sestava in zmožnosti vaše ekipe. Kaj hitro se lahko zgodi, da pridete v situacijo (še posebej v kasnejših fazah igre), ko boste stiskali zobe in se le s težavo prebijali naprej, ker vam bo manjkal ustrezen tip lika ali pa ker boste zelo šibki v kakšni veščini.

Vaša prva in glavna skrb je izbira glavnega lika, torej "vas". Če si hočete olajšati življenje, izberite tip bojevnika, saj se boste že zelo zgodaj v igri morali kar nekajkrat spopasti. Izbira Maga (čarovnik), Druida (keltski duhovnik), Thiefa (tat) ali Clerica (duhovnik) je seveda veliko večji izziv, še posebej zato, ker boste na začetku brez nujne podpore močnih bojevnikov. Pri pregledovanju statistike posameznih likov si kar vzemite veliko časa. Mogoče se vam v tem trenutku to ne zdi preveč pomembno, a kasneje nastavitev ne bo moč spreminjati. Pazite tudi na skupno število točk, saj je le-to različno pri različnih likih. Zapomnite si tudi, da lahko kasneje določate, kako se bodo točke razporejale, zato je pomemben le njihov skupni seštevek. Če boste pristali pri okoli 90 točkah, bo to kar v redu, a naj ponovim: raje porabite tukaj malo več časa in to se vam bo kasneje bogato obrestovalo.

Ne glede na to, kateri tip boste izbrali, bodite pozorni, da bo postava (Constitution) čim višja, saj je od tega odvisno, koliko poškodb bo prenesel vaš lik. Bojevniki bodo poleg tega potrebovali še veliko moč (Strength), tatovom bo koristila spretnost (Dexterity), Druidi in Clerici se zanašajo na svojo modrost in izkušenost (Wisdom), čarovniki pa bodo potrebovali visoke ocene na področju inteligence (Intelligence). Če bo vaš glavni lik imel poleg tega še zelo karizmatično osebnost (Charisma), boste veliko lažje v ekipi zadržali uporniške ali prepirljive člane ter dosegali zelo pozitivne reakcije v odnosih z ljudmi.

Skozi igro boste spoznavali širok spekter likov, ki bi se vam radi pridružili, vseh skupaj bo približno 25. Njihova stopnja ter ocena izkušenj bo odvisna od vašega glavnega lika, ko jih boste srečali, zato se ne sekirajte preveč, ker se lahko še vedno vrnete in jih poberete kasneje, ko boste bolj izkušeni. Seveda pod pogojem, da še nikoli niso bili člani vaše ekipe. Kajti, če se katerega znebite in ga čez čas želite spet v ekipo, ta lik v času odsotnosti ne bo pridobil nobenih dodatnih točk, torej je bil trud zaman.

Odločitev o izbiri narave vaše igre vas bo obvarovala pred tem, da bi kateri člani ekipe predolgo tavali ali postopali z vami, zato pri izbiri glavnega lika že vnaprej predvidite, ali boste nastopili kot "dobra" ali "pokvarjena" osebnost. Jasno je, da se vam bodo liki rade volje pridružili, če se bo njihovo stališče v grobem ujemalo z vašim, če pa bodo nesrečni, vam bodo to tudi povedali. Če se boste odločili za "hudobno" stran, bo igra malce težja, saj vam nekateri ljudje ne bodo zaupali, oblast vam lahko povzroča probleme pa tudi nakupi bodo veliko dražji (brez heca, resno!). Prav tako je od narave vaše ekipe odvisno, ali vam bodo nekatere poti oz. pod-misije na voljo ali ne.

Dejanska sestava ekipe je prav sporno vprašanje in je lahko dvorezen meč. Nekateri igralci imajo raje mešano sestavo, torej ekipo s širokim spektrom veščin in zmožnosti, drugi pa se raje specializirajo in imajo, recimo, večino čarovnikov ter samo par vojščakov. Takšna sestava jim daje odlične zmogljivosti na daljavo, bodo pa zato zelo trpeli v manjših, utesnjenih prostorih, kjer pride do izraza spopad mož-na-moža ali pa v primerih, ko bo nujno potreben odličen lokostrelec. Jaz osebno sem bolj za mešano, dobro uravnoteženo ekipo, sestavljeno iz naslednjih članov, ki jih najdete v igri: glavni lik, bojevnik Ajantis - potujoči vitez, Branwen - duhovnik, Kivan - ranger, Imoen - tat in Dynaheir - čarovnik.

Vrstni red v ekipi je zelo pomemben, zapomnite si, da bodo sprednji člani pod neprimerno močnejšimi in pogostejšimi napadi, kot pa tisti v zadnjih vrstah. Zato postavite na čelo bojevnike z odlično borbeno statistiko. Glavni lik bo poleg tega imel tudi veliko odnosov z NPC-ji, zato bo tukaj potrebna tudi visoka karizma. Če vam bo pretila nevarnost napada s strani, pač spremenite vrstni red in postavite močnejše like na ustrezno stran formacije, da bodo lahko uspešno konkurirali nasprotniku.

Za pravilno izbiro formacije si bo torej treba vzeti kar nekaj časa, pri končni odločitvi pa upoštevajte okolje, sestavo ekipe in seveda osebne želje. Liki, ki so oboroženi zgolj z raznimi izstrelki, naj bodo na koncu vrste, in enako velja za vse, ki bodo uporabljali razne čarovnije, uroke in magične "pripomočke". Pri tem upoštevajte tudi dejstvo, da za uporabo nekaterih urokov (kot npr. moj osebni ljubljenček, Aganazzarjev pekoči Scorcher ter uroki strele) potrebujete čisto, nemoteno linijo in pogled zato, da ne poškodujete lastne ekipe.

V podzemlju, kjer bo orientacija in navigacija zelo otežena, poskusite z uporabo sledilne "follow" formacije, a je zadeva še kljub temu precej muhasta, saj lahko vaši možje kaj hitro odtavajo v temo. Zato lahko poskusite tudi s premikanjem vsakega člana posamezno. Za napredovanje in raziskovanje širokih, odprtih območij je še najboljša klinasta formacija, ki je tisto povprečje, primerno za skoraj vse probleme.

NASVETI O OPREMI

Oče mi venomer pridiga: "Ne začni z delom, če nimaš pravega orodja zanj!". Hah, na mizi pa mu stoji stari Pentium 60. Vsakega člana ekipe bo treba primerno opremiti, zato se prepričajte, kaj lahko in česa ne more kateri od njih uporabljat. Ko boste nakupovali opremo, vedno preklopite na tistega člana, za katerega opremo kupujete, tako se nikoli ne boste mogli zmotiti in kupiti nečesa, kar ni zanj. Če boste imeli like, ki spadaj hkrati v več razredov (bojevnik, čarovnik,…), bodo omejitve pri nakupih dokaj stroge, zato bodite pazljivi.

Večina predmetov, ki so na voljo, je samo-pojasnjevalnih (torej z opisi, razlagami,…), vendar vam toplo priporočam, da kar veselo eksperimentirate in preizkušate, kako različne kombinacije vplivajo na vaš stil igranja. Namesto dolgih mečev, raje uporabite bastard meče, saj z njimi povzročite več škode nasprotniku, še vedno pa jih lahko uporabite skupaj s ščitom. Ne obremenjujte se z razno navadno in ne-magično kramo ter nakitom, saj se sredi spopada nasprotnik ne bo ustavil, da bo komentiral ali celo pohvalil vaš stil oblačenja. Večji ščiti so definitivno vredni svoje cene in…hm, teže. Če jih boste le lahko nosili. Sekira in kladiva popolnoma razočarajo in zato so slednja primerna le za Clerice. Oklepi so dovolj enostavni in učinkoviti, a težki, zato pazite, da svojih likov ne boste prenatovorili z odvečnimi kosi težke opreme. Poleg tega je še vedno je priročno imeti enega zelo močnega člana ekipe, saj bo ta zaradi svoje velike "dovoljene teže" oz. nosilnosti nosil domov vaš bogati plen.

Ko boste pobirali stvari z mrtvih trupel po končanem boju, se navadite, da boste vedno pregledali za kakršnimikoli magičnimi predmeti. Le-te boste ponavadi našli le pri znanih ali "glavnih" (pomembnejših) likih, od časa do časa pa lahko na kaj magično koristnega naletite tudi pri "navadnejših" prikaznih. Z desnim gumbom kliknite na predmet in če se vam bo zaslonu pokazala opcija "Identify", potem je ta predmet magičen. Nikoli ne vzemite ničesar, kar niste prej identificirali, ker so nekatere stvari uklete, nekatere pa vam jemljejo moč. Vse, kar jim boste prodali, bodo trgovine zadržale za nadaljnjo prodajo, vendar boste naleteli na oderuške cene, ki jih bodo trgovci postavili za predmete, ki jih boste hoteli nazaj. Preden se boste znebili kakšnega magičnega predmeta, dobro premislite, saj se lahko sestava ekipe spremeni in bodo morda novi člani predmete, ki jih hočete odvreči, lahko uporabili.

Na nekaterih mestih boste našli veliko pergamentnih zvitkov in napojev, ki so lahko nepogrešljivi v boju, zato jih nikar ne oklevajte uporabiti. Prav tako jih lahko kupite tudi v trgovinah. Nekateri pergamentni zvitki bodo zelo uporabni vašim čarovnikom, ker se lahko iz njih naučijo novih urokov. Tako zvitke kot uroke lahko "skladiščite" in jih imate naložene v "quickslotih", kjer vam ne bodo zasedali veliko prostora.

AVANTURISTIČNI NASVETI

Razlog, zakaj je Tat (Thief) tako nepogrešljiv lik, je ta, da so njegove veščine ključnega pomena za hitro napredovanje. Še posebej lastnost skrivanja "Hide in Shadows" je pomembna, ker lahko neopaženi odkrivate nova področja, brez nevarnosti napada. Na ta način lahko hitro poiščete in izbirate mesta spopadov ter odkrivate skrivnosti zemljevida. Ta metoda je prav tako uporabna za lansiranje hitrega napada: ko vaš nevidni lik odkrije sovražnika, ga pustite na mestu, znotraj vidnega polja sovražnika (on njih vidi, oni pa njega ne), nato pa tja pošljite čarovnika in ko bo ta še izven dosega sovražnika, naj uporabi svoje napadalne uroke.

Uporaba te veščine pa je močno odvisna od tega, kako dober je vaš Tat, torej kako visoke so njegove ocene veščin. Če te niso dovolj dobre, se lahko Tat nenadoma pojavi in ga lahko odkrijejo. Ko Tat napreduje na višjo stopnjo, lahko določite, za izboljšanje katere od štirih veščin, bodo namenjene dobljene točke, na izboljšanje pa vplivajo tudi magični predmeti in napoji. Če je ocena "Hide in Shadows" vašega Tatu preko 100%, se bo bolj težko pripetilo, da bi se razkril, zato mu lahko mirne duše zastavite bolj ali manj stalne naloge.

Tudi veščina iskanja pasti "Find Traps" je izjemno uporabna, saj so nekatera področja na gosto prepredena s pastmi. Tista, kjer morate biti še posebej pozorni pa so: kleti pod šolo v Ulcastru, vzhodno od Beregosta; drugo območje v Cloakwoodu ter kleti pod Candlekeepom. Pasti lahko iščete tudi med samim skrivanjem oz. "nevidnostjo" in to tako, da preiskujete nekaj sekund, nato pa se spet hitro skrijete, preden se lik pojavi in postane popolnoma viden. Če so vaše ocene te veščine dovolj dobre, da odkrijete pasti, jih lahko tudi varno razorožite. Vendar pa obstajajo med njimi izjeme, ki so izredno zahtevne in lahko, kljub visoki oceni, padete vanjo, pa čeprav jo brez težav vidite.

"Pickpocket" (žepar) je prav zabavna veščina, a je lahko zelo neprijetna, če vas ujamejo pri delu, pa tudi ogromnih denarcev z njo ni mogoče ravno "zaslužiti".

Ne trudite se zadržati vsega, kar najdete. Za običajno orožje ali oklepe v trgovinah ne boste iztržili kaj prida, kakršnekoli magične predmete pa obdržite za vso ceno in jih dajte članu z največjim znanjem (visoka "Lore" ocena). Če on ne zna identificirati predmeta in nimate na zalogi nobenih urokov ali znanj za identificiranje, predmet shranite in vam ga bodo prepoznali v trgovini. To se vam bo skoraj izplačalo ali pa boste zadevo kar sami kje uporabili. Če se vam bodo skladišča pričela polniti s predmeti, ki bi jih še radi obdržali (napoji, pergamentni zvitki, …, jih poskusite odlagati v razne omare in skrinje v praznih sobanah Beregosta ali Baldur's Gatea. Dragulji le občasno dosegajo visoke vrednosti, zato poskušajte ugotoviti, s katerimi se da najbolje zaslužiti. Ugotovili boste, da so diamanti res edini kamni, ki so kaj vredni.

Med napredovanjem na prostem bo zelo pomemben počitek, da se ponovno naučite vseh urokov in si naberete svežih moči. Za počitek si izberite mesto, kjer pred tem ni bilo pošasti, saj se te lahko hitro razmnožijo ter vas napadejo, ko boste to najmanj pričakovali. Podobno se zgodi, če večkrat zaporedoma naložite igro na istem področju. Preden pa se ekipa spravi k počitku, porabite vse zdravilne uroke in pozdravite poškodovane člane, saj jih potem ne boste mogli več uporabiti in jih lahko vržete proč.

BORBENI NASVETI

Bojevanje je najpomembnejši del celotne igre in zagotavljam vam, da boste zanj tudi porabili največ časa. Je najboljši način nabiranja točk (experience points) in neprimerno večja zabava, kot pa le govoriti z ljudmi. Katerim boste, ko jih boste premagali, tudi pobrali ves njihov denar in premoženje. Kar sploh ni tako slabo, kajne?

Morda najboljša lastnost Baldur's Gatea je gumb za začasno prekinitev (pause), ki vam daje možnost, da ponovno preučite oz. izdelate taktiko, izdate nove ukaze ali celo odgovorite na nadležne telefonske klice, ki vas zmotijo. Lahko se greste heroja in poskušate shajati brez njega, a vam kar povem, da ne boste prišli daleč, saj je treba hkrati nadzirati in voditi 6 likov, poleg tega pa so nekatere bitke tako zahtevne, da terjajo od vas vse, kar premorete in še več. Če ste poslali Thiefa naprej in je ta že raziskal področje, potem skoraj zagotovo veste, kdaj je spopad neizbežen. Vedno se trudite obdržati ekipo v formaciji, ker se drugače hitro kateri od članov znajde sam in postane lahka tarča nasprotniku.

Takoj, ko je nakazan začetek spopada (rdeči krogci označujejo sovražnike), zaustavite igro in izdelajte načrt, kako boste obračunali z nasprotnikom. Ali bodo vaši bojevniki dovolj močni, da ga sami uničijo? Ali imate na zalogi dovolj puščic, da lahko v boj posežejo tudi lokostrelci? Ali boste uporabili magične izstrelke? Ali želite uporabiti uroke? Napadalne ali obrambne? Ali lahko obrambni uroki poškodujejo tudi vašo ekipo? Ob tem si zapomnite, da uporaba zaslona z inventarjem (Inventory screen) med bojem ponovno požene ("odpavzira") igro, zato imejte predmete v "quickslotih" ves čas čimbolj organizirane, v tulcu pa čimveč puščic in izstrelkov. Med samim bojem pa lahko brez problema pridete do kateregakoli zaslonskega menija (knjiga urokov, dnevnik, …) brez, da bi igra stekla, torej si lahko vzamete čas.

Naj vas ne bo strah uporabiti napojev in zvitkov, ker niso tako dragoceni, da bi jih za vsako ceno poskusili obdržati, poleg tega boste našli vedno več novih in boljših. Drugače se bodo samo kopičili v skladiščih, koristi pa ne bo nobene. A naj vas to ne zavede, ker obstajajo izjeme. Nekateri med njimi so zelo dragoceni in jih hranite za posebne priložnosti. Nikoli ne podcenjujte sovražnika, zato imejte vedno na zalogi zdravilne zvitke in protistrupe. Te je možno skladiščiti in jih zato lahko imate veliko že v enem samem "quickslotu". Napoji za moč so zelo uporabni proti močnejšim nasprotnikom, a ne trajajo oz. delujejo dolgo, zato jih vzemite le, ko se je spopad že začel. Če vam sovražnik s kakšnim določenim tipom napada (npr.: ogenj, strela, okamnitev) povzroča veliko škodo in poškodbe, uporabite zvitke in zaščitite vaše glavne bojevnike pred napadi. Za podrobnejše nasvete o uporabi magičnih predmetov si preberite poglavje o magiji.

MAGIJA

V spopadu ali tik pred njim, ko še ne veste kakšna vrsta napada je najprimernejša za določenega nasprotnika, so zelo uporabni obrambni uroki, kot so: Chant, Bless in Strength of One. Odličen je tudi Haste, ki pospeši ne samo gibanje cele ekipe, ampak tudi hitrost napada. Uroki te vrste, ki učinkujejo na celotno ekipo, zahtevajo, da so člani na določeni razdalji od mesta uporabe uroka, zato pazite, da bo vsa ekipa skupaj, ko ga boste uporabili. Tudi Sanctuary ni slaba zadeva, saj omogoča tistemu, ki ga uporabi, da postane neranljiv in ga lahko uporabimo za izvidnika.

Za uspešen boj proti sovražnikovim čarovnikom višje-stopnje imejte vedno na zalogi urok Dispel Magic, s katerim uspešno nasprotujete urokom, kot npr. Confusion (zmeda) in Fear (ustrahovanje), čeprav je morda uporaba magije Miscast Magic boljši način, da jih izničite. Če se sovražniku ne morete dovolj približati, uporabite Minor Globe Of Invulnerability, s katero preprečite, da bi bila uporabljena katerakoli magija ali urok. Tako bodo nasprotniki ostali dobesedno nemočni, da bi storili karkoli proti napadom vaših bojevnikov. Da boste lahko zrušili tudi najtrše in najbolj žilave nasprotnike, uporabite uroke Monster Summoning ali pa Animate Dead, kar jih bo upočasnilo in vam dalo dragocene trenutke, da lahko vsujete na njih plaz puščic in dodatnih urokov.

Eden najmočnejših izmed obrambnih urokov je Fireball, ki ima velik doseg (domet) in povzroča škodo v precej širokem pasu, a zaradi te zadnje lastnosti lahko poškoduje tudi vaše enote. Še posebej je uporaben, ko natančno veste, da se sovražnik nahaja tik izven vidnega območja. V takšnih primerih se lahko zgodi, da nasprotnik po ognjenem siju ugotovi vaš položaj ter vas pride malo "obiskat". Tudi Aganazzarjev Scorcher je zelo uporaben urok (očitno je Wand of Fire, ki še preostane, naš ljubljenec), a pri njem je najbolj važno, da je tisti, ki ga uporabi, v prvi vrsti, drugače lahko nastali ognjeni koridor poškoduje lastno ekipo.

Uroki nižje stopnje postanejo močnejši in učinkovitejši, če jih uporabi čarovnik više stopnje, zato ne pozabite kar takoj na njih in jih ne odpišite. Dva odlična uroka sta Chromatic Orb in Melf-ova Acid Arrow (Strupena puščica), a na voljo je še veliko drugih, ki so enako uporabni. Priročen je tudi Larloch-ov Minor Drain, saj vam začasno odbije točke za napad (hit points) in jih prišteje tistemu, ki uporablja urok (tako dosežete večjo moč urokov). Čeprav imajo uroki, kot so Invisibility, Mirror Image in Dimension Door, zelo zveneča imena, boste v praksi doživeli, da bodo vaši čarovniki pod manjšim pritiskom kot bojevniki in bodo imeli tako več svobode za uporabo neposrednih, napadalnih urokov. Pomemben pa je urok Invisible Purge, ki vam razkrije nevarno nevidne čarovnike.

Življenjskega pomena so seveda zdravilni uroki in zato so Clerici ter Druidi zelo pomembni, saj jih le-ti tudi nabirajo. Zato tema dvema vrstama likov tudi namenite zdravljenje kot primarno nalogo, prav tako rezervirajte vse njihove "quickslote" prve stopnje za uroke Cure Light Wounds (zdravljenje lažjih ran). Urok Cure Serious Wounds (zdravljenje težkih poškodb) je urok četrte stopnje, zato boste morali s prvo-stopenjskimi shajati kar nekaj časa. Še en ne-borben urok, ki vam bo prišel zelo prav, je Clairvoyance (jasnovidnost), ki vam omogoča pogled na teren in objekte iz zraka. To je predvsem koristno, ker lahko na tak način uporabite zemljevid, hitro identificirate objekte ter začrtate nadaljnjo pot. Čarobne palice (Wands) so izjemno uporabna zadeva in se jih kar navadite uporabljati. So precej drage, a se splača, ker vam dajo možnost, zaporedoma hitro uporabiti kar nekaj zelo učinkovitih urokov. Odlična je Fire Wand, enako velja za Monster Summoning (nekateri so mnenja, da sta ti dve absolutna favorita). Če jo boste obvladali, bo Lightning Wand (strela) uničujoča poguba za večje skupine, Wand of Fear pa vam lahko pridobi kar veliko dodatnega časa in je pogosto tudi zelo uspešna proti višje-stopenjskim nasprotnikom. Eksperimentirajte in dajajte čarobne palice različnim članom ekipe, da uvidite, pri kom bo največji učinek, saj lahko Rangerji, Tatovi in Clerici uporabljajo kar nekaj različnih tipov palic.

NASVETI ZA USPEŠNO NAPREDOVANJE

Zadnja stvar, ki bi si je želel, je, da bi vam razkril celoten potek zgodbe in vam tako pokvaril neznanski užitek igre. In prav iz tega razloga nisem opisal podrobnega sprehoda skozi igro. Zgodba sama je precej kompleksna in zvita, zato je velika verjetnost, da boste tavali po temi do konca petega poglavja. Ne sekirajte se preveč, če boste porabili ogromno časa za reševanje pod-problemov in iskanj, saj je zelo malo stvari v igri časovno določenih ali omejenih. Kot grobo oceno, vam povem, če se boste lotili približno 75% vseh pod-problemov, ki so v igri (brez skrbi, vseh itak ne boste našli), lahko pričakujete okoli 110 igričarskih dni (!!!) za končanje cele igre.

Zelo malo verjetno je, da bi kje obtičali, saj ponavadi obstaja več načinov, kako se lotiti oz. rešiti katerikoli dani problem. Najpogostejše težave so lahko, da nikakor ne boste mogli najti kakšnega mesta ali osebe, ali pa premagati določenega nasprotnika. Zadnji primer pride v poštev le, če resnično ne boste poskusili vseh možnosti in se ne boste potrudili na vse kriplje. Naj vam pride v navado zapisovanje zapiskov, ko boste govorili s pomembnimi osebami ali z ljudmi, ki zastavljajo naloge oz. iskanja, saj se velikokrat zgodi, da dnevnik ne zabeleži vsega ali pa izpusti pomembne detajle. Če pa se vam bo po kakšnem čudnem naključju zgodili in boste resnično obtičali, pa nam pišite in bomo pogledali, kaj se da storiti. Igra bi naj sprva izšla skupaj z zelo podrobnim zemljevidom, a, kot vidite, temu ni tako. Na našem CD-GAMERJU tega meseca, lahko najdete dve karti, ki sta na teh straneh natisnjeni zelo pomanjšano; brez skrbi, na zgoščenki vas čakata veliko večji in boste lahko iz njiju razbrali vsa imena krajev.

Če nikakor ne morete premagati določenega nasprotnika, ki ga neprenehoma srečujete na istem delu igre, je najbolje, da spremenite vašo strategijo. Poskusite ojačati vaše bojevnike z dodatnimi uroki in napoji ali pa se opremite z magičnimi izstrelki. Morda lahko poskusite nasprotnika onesposobiti z uroki Charm, Confusion, Slow ali Entangle. Ali pa bo treba okrepiti vohunske sposobnosti, ki smo jih opisali ter jih "začiniti" z napadalnimi uroki, kot so Fireball in Monster Summoning, da upornike pošteno zmehčate. Vsekakor ne morete teči, še preden ste se sploh naučili hoditi, zato se najprej podajte v širni svet in si naberite izkušnje.

Pri tem ima igra neko zgornjo mejo, kar pomeni, da ne morete prislužiti več kot 89.000 izkušenjskih točk (experince points). V praksi to pomeni, da pri večini likov ne boste dospeli višje kot do sedme ali osme stopnje (osma velja za Tatove), zato ne izgubite živcev, ker hočete za vsako ceno iz njih narediti super-ljudi stroje. Če se boste lotili vseh pod-problemov, na katere boste naleteli, in prečesali celotno področje po dolgem in počez za sovražniki in prikaznimi, bi morali priti ravno pod vrh teh 89.000 točk, čeprav boste tako najverjetneje zaključili igro z liki šeste stopnje. Orožja, uroki in najdeni predmeti vam bodo prinesli zmago, seveda skupaj z vašimi dragocenimi sposobnostmi. Ogromna stvarca! Hm, mislim, da nam je že zrasla brada.

LOV ZA PISANKAMI

Svet Baldur's Gatea je tako neznansko ogromen, da si morda mislite, kako so nekatera področja povsem zapuščena ali pa vsaj zelo redko poseljena. A ena največjih (nedvomno pohvalnih) lastnosti igre je, da celo odročna in zelo oddaljena področja vsebujejo zelo podrobne in zabavne pod-probleme in iskanja. Zraven pa je tudi kopica čudnih dodatkov ali, kakor jih mi imenujemo - PISANK, ki jih dodajo zdolgočaseni programerji, kot svoj podpis ali zaščitni znak, kakor hočete. Bodite pozorni na grobnice v Nashkelu, govoreče piščance, škrate, ki se podpisujejo, kopico zmešanih čarovnikov, mrtvo mačko ter nešteto drugih stvari, ki jih lahko počnete ali najdete v hišah Beregosta in Baldur's Gatea. Ah, ja, še to: pa poglejte, če se lahko zadržite in ne ubijete Nooberja…. He, he.

Avtor: Ross Atherton, prevod PCGamer Slovenija

Copyrights: PCGamer